4 tips om het werkplezier en de productiviteit een boost te geven

Medewerkers PUNT personeelsdiensten in overleg

Bevorder je het werkplezier en de productiviteit van jouw medewerkers op de werkvloer, dan heeft dit rechtstreeks invloed op de kwaliteit van het werk én de tevredenheid van je medewerkers. Gelukkige en gemotiveerde medewerkers presteren namelijk beter en zijn meer betrokken bij jouw organisatie. Wij geven vier tips om het werkplezier en de productiviteit op de werkvloer een boost te geven:


Stem je werkomgeving af op de behoefte van je medewerker
Dat een aangename werkomgeving bijdraagt aan werkplezier en productiviteit wist je waarschijnlijk al. Een goede werkomgeving gaat echter verder dan een leuke inrichting en gezellige kantine. Eigenlijk dien je jouw werkomgeving volledig af te stemmen op de werkbehoefte van je medewerker. Samen (online) sparren op de meetingplek, even een uur geconcentreerd werken in de stilteruimte en tussendoor elkaar ontmoeten bij de koffiecorner. Elk soort overleg en werk behoeft een andere soort (werk)plek op kantoor. Richt je als werkgever je werkomgeving hierop in, dan zal dit een boost geven aan de algehele productiviteit.


Promoot een gezonde levensstijl
Voldoende slaap, gezonde voeding en goede beweging heeft allemaal effect op de productiviteit en het werkplezier van je medewerker. Promoot daarom als werkgever het hebben van een gezonde levensstijl en ondersteun hierbij. Bied bijvoorbeeld gezonde opties met de lunch of stimuleer voldoende beweging tijdens het werk. Begeleid ook in een goede work-life balance door je medewerker in staat te stellen flexibel te werken. Door zicht te hebben op het welzijn en de vitaliteit van elke medewerker, zorg je ervoor dat deze ook energiek en met plezier naar het werk komt. 


Voer regelmatig evaluaties en feedbackgesprekken 
Regelmatige evaluaties en feedbackgesprekken kan je medewerker helpen om zijn of haar werk te verbeteren en te begrijpen wat wordt verwacht. Opbouwende feedback helpt om verder te leren en te groeien, waardoor de productiviteit en motivatie verbetert. Bovendien geeft het je medewerker het gevoel dat je hem of haar écht serieus neemt en dat hij of zij waardevol is voor jouw bedrijf.


Erken en beloon het harde werk van medewerkers 
Het erkennen en belonen van het harde werk is een belangrijke manier om te motiveren en te bemoedigen om door te gaan. Voelt een medewerker zich erkent en gewaardeerd, dan zal deze zich nóg harder willen inzetten om samen positief resultaat te behalen. Dit doet je medewerker niet uit verplichting of door druk van bovenaf, maar omdat hij of zij zich betrokken voelt bij jouw bedrijf. 

Ben je benieuwd hoe je jouw medewerker dicht bij jouw organisatie houdt, ook na ontslag? Lees dan ook eens deze blog. Of maak een afspraak met ons, dan sparren we er samen over!