4 praktische tips voor een succesvol sollicitatiegesprek bij elke werkgever

Medewerkers PUNT personeelsdiensten in overleg

Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe baan en uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Wij snappen dat dit een spannende ervaring kan zijn. Daarom geven wij je 4 praktische tips om je te helpen een positieve indruk achter te laten tijdens elk sollicitatiegesprek:

Doe je onderzoek
Voordat je het gesprek ingaat, is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf waarbij je solliciteert. Bestudeer de missie, visie en waarden van het bedrijf, leer over hun producten of diensten en begrijp de sector waarin ze opereren. Met deze informatie op zak kun je tijdens het gesprek laten zien dat je serieus geïnteresseerd en goed voorbereid bent.

Bereid antwoorden voor
In elk sollicitatiegesprek komen wel klassieke interviewvragen voor waar je je eenvoudig en goed op kunt voorbereiden. Denk na over je werkervaring, sterke punten, zwakke punten, prestaties die je hebt behaald en waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Oefen je antwoorden hardop om je zelfverzekerder te voelen tijdens het gesprek. Vermijd het opdreunen van vooraf ingestudeerde antwoorden, maar zorg ervoor dat je jouw kernpunten kunt benadrukken.

Wees nieuwsgierig
Een sollicitatiegesprek is niet alleen een gelegenheid voor de werkgever om jou te evalueren, het is ook jouw kans om te bepalen of het bedrijf goed bij jou past. Wees dus nieuwsgierig en stel vragen over zaken als de bedrijfscultuur, teamdynamiek, doorgroeimogelijkheden, de verwachtingen van de rol en andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Dit toont aan dat je proactief bent en serieus nadenkt over je carrièrekeuzes.

Blijf jezelf
Misschien wel het allerbelangrijkste tijdens een gesprek: blijf vooral gewoon lekker jezelf. De werkgever is op zoek naar een geschikte kandidaat, maar jij bent ook op zoek naar een fijne werkplek. Je hoeft je dus niet anders voor te doen dan je bent. Ontdek tijdens het gesprek of de match er is. En is deze er niet? Dan heb je wel weer ervaring opgedaan om mee te nemen naar een volgend gesprek!


Zoek je hulp bij het zoeken naar jouw nieuwe uitdaging? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we jouw wensen tijdens een lekkere kop koffie.