Zo houd je jouw medewerker dicht bij je. Ook na ontslag!

Werving en Selectie

Als werkgever investeren in het binden en behouden van huidig personeel is geen pré, maar een harde vereiste in deze tijd. Want werven van nieuw personeel is al knap lastig. Maar wanneer je daarnaast geen grip hebt op de uitstroom van je medewerkers, blijf je hiermee bezig. Daarom geven wij je vier tips hoe je jouw medewerker dicht bij je houdt. Oók als degene je organisatie heeft verlaten.


Zorg voor een goede basis
Door het overgrote aanbod op de markt, zal jouw medewerker meer om zich heen kijken en kritischer zijn als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Het is dus slim om goed te kijken naar jouw basis. Dit gaat verder dan uitsluitend het salaris. Veel medewerkers vinden flexibiliteit en het hybride werken als gevolg van Corona belangrijker geworden. Ook het aantal vakantiedagen, de mate van waardering en de groeimogelijkheden binnen de organisatie spelen een grotere rol. 

Vergelijk jouw arbeidsvoorwaarden dus eens met die van concullega’s om te kijken of je jouw medewerker wel het ‘allerbeste’ biedt. 


Maak de carrière van jouw medewerker persoonlijk
‘Eindeloze groei- en ontwikkelmogelijkheden’ wordt vaak aangedragen door organisaties om mensen aan te trekken en te behouden, wat natuurlijk een goed gegeven is. Maar niet elke medewerker in je organisatie heeft dezelfde behoefte aan groei. De ene medewerker zal wellicht enorm blij worden van het volgen van extra cursussen, terwijl de andere medewerker vooral waarde hecht aan het werkplezier met collega’s op de vloer. 

Probeer daarom inzicht te krijgen in de behoeften van jouw medewerker en stel zijn of haar carrière binnen jouw organisatie hierop af. Zo behoud je het werkgeluk! 


Verbind medewerkers met elkaar 
Veel organisaties werken al met buddysystemen waarbij twee medewerkers met elkaar worden verbonden. Vaak wordt dit systeem alleen toegepast tijdens de onboarding, waarbij die ene collega als buddy en vraagbaken functioneert voor de nieuwe medewerker. 

Wat als je van dit systeem nu een blijvertje maakt in jouw organisatie, zodat medewerkers voortdurend van elkaar blijven leren? Dit kun je bijvoorbeeld doen door een senior te verbinden met een junior. De senior leert de junior de ‘oude’ kneepjes van het vak, terwijl de junior andersom de ‘nieuwe’ kneepjes doorgeeft aan de senior. Zo creëer je onderlinge verbondenheid in jouw organisatie.


Verlies je oud-medewerker niet uit het oog 
‘Uit het oog, uit het hart’ luidt het spreekwoord, toch? Doe dit vooral niet met je oud-medewerker. Besluit een medewerker jouw organisatie te verlaten? Zorg dan niet alleen voor een positieve exit, maar blijf deze medewerker ‘volgen’. Stuur jaarlijks een verjaardagskaartje of nodig hem of haar uit op de nieuwjaarsborrels. Op deze manier blijf je in contact en maak je van jouw medewerker een blijvende ambassadeur voor jouw organisatie. Zelfs na ontslag!

Zoek je na het lezen van deze blog tóch hulp bij het werven en behouden van jouw personeel? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar.