Het succesvolle sollicitatiegesprek: Wat je moet weten en doen

Medewerkers PUNT personeelsdiensten in overleg

Een sollicitatiegesprek kan een zenuwslopende ervaring zijn, dit snappen wij helemaal. Maar met de juiste voorbereiding kun je zelfverzekerd en goed geïnformeerd de kamer binnenstappen. Wij geven je enkele tips om je voor te bereiden op dit belangrijke gesprek en om je kansen op succes te vergroten.

Doe je research
Voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat, is het goed om onderzoek te doen naar het bedrijf. Dit geeft je niet alleen een beter inzicht in wat het bedrijf doet, maar het toont ook aan dat je oprecht geïnteresseerd bent in de organisatie. Enkele punten om naar te kijken:

 1. Missie en waarden: Begrijp wat het bedrijf belangrijk vindt en hoe het zijn doelen probeert te bereiken.
 2. Producten of diensten: Weet wat het bedrijf aanbiedt en hoe het zich onderscheidt van de concurrentie.
 3. Bedrijfscultuur: Probeer een idee te krijgen van de werkomgeving en de bedrijfscultuur. Dit kan vaak worden gevonden op de ‘over ons’-pagina of door reviews van huidige en voormalige werknemers.

Door deze aspecten te begrijpen, kun je beter inschatten of het bedrijf bij jou past en kun je gerichte vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Oefen de veelvoorkomende vragen
Een van de beste manieren om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek is door veelvoorkomende vragen te oefenen. Hier zijn enkele vragen die vaak gesteld worden, samen met tips over hoe je ze kunt beantwoorden:

 1. Vertel eens iets over jezelf: Dit is meestal de eerste vraag. Houd je antwoord beknopt en relevant. Focus op je professionele achtergrond en vermeld belangrijke prestaties.
 2. ‘Waarom wil je hier werken?’: Gebruik je onderzoek naar het bedrijf om een goed onderbouwd antwoord te geven. Bespreek wat je aanspreekt in de rol en het bedrijf.
 3. ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’: Wees eerlijk, maar strategisch. Noem sterke punten die relevant zijn voor de functie en bespreek hoe je werkt aan je zwakke punten.

Door deze vragen te oefenen, kun je zelfverzekerder en vloeiender antwoorden tijdens het echte gesprek.

Trek de juiste kleding aan
Je kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek kan een grote invloed hebben op de eerste indruk die je maakt. Enkele richtlijnen om je te helpen de juiste keuze te maken:

 1. Ken de dresscode: De dresscode kan variëren per bedrijf en industrie. Voor formele bedrijven is een pak of een nette jurk vaak de norm, terwijl casual bedrijven een meer ontspannen kledingstijl kunnen accepteren.
 2. Kies voor netjes en professioneel: Zelfs als het bedrijf een casual dresscode heeft, is het beter om aan de nette kant te blijven voor een sollicitatiegesprek. Dit toont respect en professionaliteit.
 3. Comfort en pasvorm: Zorg ervoor dat je kleding comfortabel zit en goed past. Dit helpt je om je op je gemak te voelen en zelfverzekerd over te komen.
 4. Verzorgd uiterlijk: Besteed aandacht aan je persoonlijke verzorging. Zorg voor schone en goed verzorgde kleding, haar en nagels.

Nog wat extra tips

 1. Kom op tijd: Plan je reis en zorg ervoor dat je op tijd bent voor je gesprek. Niets maakt een slechtere eerste indruk dan te laat komen.
 2. Neem kopieën van je CV mee: Breng extra kopieën van je CV en eventuele andere relevante documenten mee, zoals referenties of portfolio’s.
 3. Stel vragen: Bereid een paar vragen voor die je kunt stellen. Dit toont je interesse en helpt je om een beter beeld te krijgen van het bedrijf en de functie.

Met deze tips ben je goed voorbereid om indruk te maken tijdens je sollicitatiegesprek én om te weten te komen of het bedrijf bij jou past. Veel succes!

Hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan of uitdaging? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!