Een vacature schrijf je zo

punt vacature schrijven

Dat er momenteel meer vacatures zijn dan beschikbare mensen en dat het knap lastig is om in deze tijd de juiste persoon voor de functie te vinden – Dat weten wij maar al te goed. We geloven echter dat alle kleine beetjes helpen, dus geven we jou een paar tips om je vacature in de basis goed op te stellen. 


Gebruik concrete taal
‘Hands-on houding’, ‘spin in het web’ en ‘geen negen-tot-vijfmentaliteit’ heb je vast ontelbare keren langs zien komen in vacatures. In feite zeggen deze vage begrippen niet veel. 

Ga eerst goed na welke skills jouw nieuwe medewerker moet hebben en verwoord deze vervolgens concreet. Het begrip ‘hands-on’ wordt opeens veel meer tastbaar voor iemand wanneer er staat ‘je kunt zonder moeite snel schakelen op je werkplek’ of ‘je weet precies wat je moet doen in diverse situaties en hoeft hier niet lang over na te denken’. Hoe concreter de omschrijving, hoe beter jouw potentiële medewerker zich hierin kan herkennen.


Schets een zo goed mogelijk beeld
Probeer duidelijk en helder te beschrijven hoe de werkdag of het takenpakket van je potentiële medewerker eruit gaat zien. Wees ook duidelijk in de voorwaarden die jij biedt met jouw bedrijf. 

Spreek dus niet over een ‘marktconform salaris’ of ‘goede secundaire voorwaarden’, maar specificeer dit juist. Wat is de range qua salaris? Hoeveel vakantiedagen kun je opnemen? Is er sprake van opleidingsmogelijkheden? Zijn werkdagen flexibel in te richten? Krijg je een auto van de zaak? Is er een fietsplan? Ook hier geldt dus weer: Hoe concreter, hoe beter.


Laat de identiteit van jouw bedrijf zien
Wat doe jij als werkgever nu anders dan anderen? Waar staat jouw organisatie voor als het gaat om personeel? Door juist die persoonlijke touch toe te voegen, leert een potentiële medewerker jouw bedrijf al een beetje kennen. Probeer dan ook zaken uit te lichten die niet zo snel bij een ander bedrijf voorkomen. ‘Samen lekker lunchen’ en ‘een vrijdagmiddagborrel’ heeft elke organisatie wel.


Wees creatief
Ondanks die perfect geschreven vacature, is het nog steeds een enorme klus om op te vallen tussen alle andere vacatures. Wees daarom creatief! Ondersteun je vacaturetekst bijvoorbeeld met een video waarin jouw medewerkers vertellen over hun werkdag of laat je potentiële medewerker een kleine online test uitvoeren om te checken of jouw organisatie goed bij hem of haar past. 

Kortom, breng jouw duidelijk geformuleerde vacature origineel en creatief naar buiten. Want dat zal je potentiële medewerker zeker onthouden.


Kom je er toch niet uit of heb je hulp nodig? Dan staan wij uiteraard voor je klaar om te helpen bij het vinden van de juiste kandidaat.