Zo houd jij jouw vakantiekracht in huis

Detacheren PUNT personeelsdiensten

Niets is zo vervelend als een goede vakantiekracht die na de piekperiode jouw organisatie weer verlaat. Jong talent met ambitie en potentie wil je juist in huis houden, ook na de vakantie. Wij geven een aantal tips hoe je dit bereikt!

Ga het gesprek aan
Ben je vanaf dag één tevreden over jouw kracht en zie je dat degene veel in zijn of haar mars heeft? Wacht dan niet en ga direct om de tafel. Hoe eerder je aangeeft dat je blij bent met je medewerker, hoe beter. Het werkt niet alleen motiverend, maar zorgt ook ervoor dat concurrentie minder kans heeft. Vacatures zijn er immers genoeg.

Bied perspectief en mogelijkheden
Probeer eens te denken vanuit jouw vakantiekracht. Vraag waar behoefte aan is en biedt hiervoor mogelijkheden. Wie weet kan je medewerker na de vakantie bij je blijven werken, maar wel met minder uren door de studie. Of wil degene graag blijven werken, maar met meer verantwoordelijkheid of juist met andere soort taken. 

Door samen met je vakantiekracht te kijken naar de mogelijkheden in jouw organisatie, bied je helder perspectief. Hierdoor zal degene zich graag voor langere tijd aan jou willen binden als medewerker.

Betrek jouw vakantiekracht bij je bedrijfscultuur 
Vakantiekrachten zijn vaak jongere generaties die bepaalde trends en skills belangrijk vinden. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid en ontwikkeling. Bekijk jouw bedrijfscultuur nog eens goed en onderzoek of deze wel past bij jouw vakantiekrachten. Of nóg beter, betrek ze in dit proces. Wie weet kan jouw organisatie op sommige gebieden nog verbeteren, waar zij bij kunnen helpen.  

Op deze manier maak je van jouw vakantiekracht een betrokken en gemotiveerde medewerker.

Blijf volgen en boeien
Verlaat jouw kracht na de vakantie toch jouw organisatie? Verlies deze dan niet uit het oog. Misschien is hij of zij volgende jaar opnieuw op zoek naar vakantiewerk en heb jij dan veel meer te bieden. Door de relatie te blijven onderhouden en tijdig contact op te nemen, ben je de concurrentie voor. Wie weet, houd je hem of haar deze keer dan wél in huis na de vakantie!

Zoek je nog vakantiekrachten of heb je hulp nodig bij het behouden ervan? Wij staan klaar om je te helpen.